Evlerin en çok kullanılan eşyalarından olan çatal, kaşık ve bıçakların temizliği hem kullanıcıların sağlığı hem de bu eşyaların kullanım ömrü açısından oldukça önemlidir. Düzgün temizlenmeyen ve doğru koşullarda saklanmayan çatal, kaşık ve bıçak setleri zamanla kararma, paslanma veya körelme gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalabilir, böylelikle kullanışsız hale gelebilirler.
Bu gibi olumsuz durumların önüne geçebilmek için tüm kullanıcılar çatal, kaşık ve bıçak seti temizleme yolları gibi konuları öğrenmeli ve gerekli saklama koşullarını sağlamalıdır.
Çatal, Kaşık ve Bıçak Setleri Nasıl Temizlenir?

Çatal, kaşık ve bıçak setleri, temizliğine en çok önem verilmesi gereken mutfak eşyaları arasındadır. Bunun başlıca sebebi, her yemekten sonra bu eşyaların üzerinde yemek artığı ve ağız kirleri kalır, ayrıca hemen yıkanmadığı takdirde bu artıklardan dolayı küf oluşur.
Çatal, kaşık ve bıçak setlerinde biriken ve tam olarak temizlenmeyen bu kirler, zamanla kötü kokuya sebep olabilir veya insan sağlığına ciddi tehditler oluşturabilir. Örneğin, yemek artıklarından dolayı oluşan küfler çeşitli mide hastalıklarına sebep olabilir.
Bundan dolayı kullanıcılar, çatal bıçak kaşık setleri ve yemek takımlarını yemeğin ardından hızlıca temizlemelidirler. Fakat bu süreç kesinlikle aceleye getirilmemeli, hem temizlik hem de durulama aşamaları yavaş ve özenli bir şekilde tamamlanmalıdır.
Öncelikle bilinmesi gereken husus, her çatal bıçak kaşık seti bulaşık makinesi ile yıkanmamalıdır. Bazı setler, bulaşık makinesinin sıcak suyuna ve bulaşık tabletinin güçlü kimyasına dayanıksızdırlar. Bu setler bulaşık makinasında körelebilir veya matlaşabilir.
Yine de birçok set, bulaşık makinası için uygun üretilir. Bulaşık makinasında yıkama yapmak, hem pratik hem de çevre dostudur. Fazla su harcamadan birçok ürünü tek seferde yıkabilirsiniz.
Yemek sonrasında elde yıkama yapılacaksa, dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Bunlardan ilki, yıkanacak olan set parçalarının öncelikle sudan geçirilerek kaba kirlerinden arındırılmasıdır.
Kaba kirlerinden arındırılan parçalar, ılık su ve sağlam bir sünger yardımı ile sakince temizlenmelidir. Hızlıca sürtülen parçalar tam temizlenmeyebilir, detaylı temizlik gerektiren işlemeler kirli kalabilir ve bazı durumlarda parçalar çizilebilir.
Ayrıca, bıçakların temizliği sırasında kullanıcı eline bir zarar gelmemesine ekstra dikkat etmelidir.
Deterjanla temizlik işlemleri bittikten sonra kullanıcı, bulaşıklarının tamamını ılık su ile iyice durulamalıdır. Tam olarak durulanmayan parçaların üzerinde kalan köpükler içlerinde kir barındırabilir ve bu kirler zamanla parçaya zarar verebilir.
Çatal, Kaşık ve Bıçak Setleri Nasıl Saklanmalıdır?

Çatal, kaşık ve bıçak setleri, doğru saklanmadıklarında çeşitli olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalırlar. Bu sebeple, deterjanla temizlik sonrasında saklama aşamasına geçmeden önce bu parçalar düzgünce kurutulmalı ve gerekli koşullar altında saklanmalıdır.
Bunun için öncelikle detaylıca yıkanan parçalar, ılık su ile iyice durulanmalıdır. Bu sayede ürünün hiçbir köşesinde kir kalmaması sağlanır. Daha sonra bu ürünler, mümkünse kağıt havlular ile kurutularak karanlık ve serin bir yerde saklanmalıdırlar.
Kurutulmadan saklanan veya bir yere bırakılarak uzun süre kuruması beklenen parçalar üzerinde kireç lekeleri oluşur ve bu lekeler zamanla kalıcı olabilir. Ayrıca, bu parçaların üzerinde biriken sular parçaların körelmesine yol açabilir.
Saklamak için ise, çatal bıçak ve kaşık seti saklama kapları bulunmaktadır. Bu kaplar, çatal, bıçak ve kaşıklar için ayrı bölmeler bulundururlar. Bu sayede, parçalar birbirlerine karışmadan ayrı ayrı saklanabilirler ve birbirlerinden kaynaklı çizilmelere sebep olmazlar.
Düzgün koşullarda yıkanan ve saklanan setler, yıllarca kullanılabilirler. Bu sebeple düzgün yıkama ve durulama adımları takip edilmeli, setlerin hem estetik görünümü hem de sağlığı korunmalıdır.